Siirry pääsisältöön

Sukupolvenvaihdos Airin Pirtissä

Homeopaatti Airi Rekilän kuitupaastoviikko Hirvensalmella on saanut uudet vetäjät. 


Havupirtti toimii uudistetulla konseptilla samassa paikassa kuin ennenkin. Kodinomainen hyvinvointihoitola sijaitsee Puulaveden maisemissa Hirvensalmella, keskellä Suomen kauneinta järviluontoa. Havupirtti -konseptilla Airin elämäntyötä jatkavat Airin poika Jussi Rekilä ja hänen avopuolisonsa Anni Hanski. Jussi on tehnyt kymmenvuotisen uran yhtenä harvoista suomalaisista fermentoinnin ja maitohappobakteerijuomien tuotekehittäjistä ja valmistajista. Anni on lähihoitaja, sotealan ammattilainen ja pirtin uusi emäntä. Heillä on molemmilla ravitsemustieteen perusopinnot suoritettuna yliopistosta. Laaja kanta-asiakaskunta on jo löytänyt Havupirttiin lepäämään Jussin ja Annin hellässä huomassa. 

Olen itse kanta-asiakas viidettä vuotta kuitupaastoviikolla ja osallistuin pirttiviikkoon tänä vuonna 12.7.2021 alkaen. Se oli jo kuudes Jussin ja Annin vetämä Havupirtti-konseptilla toteutettu hyvinvointiviikko. 

Sain näihin miesten ja naisten järvikuviin malleiksi melkein kaikki samalla viikolla olleet, kuvat kertokoon siitä yhteishengestä ja puhtaudesta, joka tätä kaikkea ympäröi niin henkisesti kuin fyysisesti.


Haastattelin uusia yrittäjiä heidän ajatuksistaan ja tavoitteistaan. 

Jussi Rekilä, Anni Hanski ja Metsis-juomaa

Mikä on Havupirtin tarkoitus? 

Havupirtti on paikka lepäämiseen ilman suorittamista, johon kenen tahansa on helppo tulla. Hyvinvointiviikoilla keskitymme edelleen myös kehon puhdistukseen, siihen sopivalla ravinnolla ja liuottimilla. Missiomme on auttaa ihmisiä parantamaan hyvinvointiaan tarjoamalla tietoa, jonka avulla kokonaisvaltaisesti terveellisempi elämä on mahdollista sallivasti ja rennosti arjessa. Tarjoamme parhaat mahdolliset lähtökohdat jatkaa itsenäisesti meillä tapahtuvan viiden vuorokauden mittaisen kehoa puhdistavan kurssiviikon jälkeen. 

Mikä on muuttunut? 

Uudessa luomassamme konseptissa kiinnitetään entistä enemmän huomiota suoliston bakteereihin ja niiden tukemiseen oikeanlaisilla kuiduilla, jotta ne saadaan tuottamaan mahdollisimman paljon oikeanlaisia metaboliitteja, jotka edistävät aineenvaihduntaa ja suolisto-aivoakselin toimintaa. Lisäksi olemme tuoneet viikko-ohjelmaan erilaisia pieniä vapaaehtoisia, optimistista ja positiivista elämänasennetta vahvistavia harjoituksia, joista olemme saaneet hyvää palautetta. 

Mitä ensimmäistä kertaa kuitupaastolle tuleva saa viikosta? 

Kuitupaaston aikana keho ja mieli puhdistuu. Viiden päivän kuitupaaston aikana korjaantuu suoliston bakteerikanta ja kuona-aineita poistuu kehosta. Aamut aloitetaan kevyellä jumpalla järven rannalla. Havupirtissä on täysihoito ja majoitus samassa kiinteistössä ja iltaisin saunotaan savusaunassa, aurinkosuolalla ihoa hoitaen. Suolalla peseytyminen ja Liekuneen puhtaassa vedessä uiminen viimeistelee puhdistautumisen. 

Jokaiseen päivään kuuluu 2 tuntia ravitsemuksen ja hyvinvoinnin sisältöjä käsittelevät Jussin pitämät luennot. Kiinnitämme luennoissa huomiota ravitsemusfysiologian ja yleisimpien suolistosairauksien lisäksi myös nykymaailman ja työelämän haasteisiin, digitalisaatioon ja stressinhallintaan. Jokainen voi saada ahaa-elämyksiä siitä, miten jo pienillä, oikeanlaisilla ruokavalion muutoksilla voi saada niin merkittävää muutosta omaan hyvinvointiin, erityisesti psyykkisellä puolella, jonka merkitys nykypäivän hektisessä elämässä korostuu entisestään. Usein kurssiviikoille osallistuneista löytyy myös samanhenkisiä ihmisiä, joiden kanssa solmitut ystävyyssuhteet kantavat parhaimmillaan koko loppuelämän ajan. 

Minun paastoni

Ainahan sitä ehtii vuodessa kerätä jos jonkinlaista turvotusta, kuonaa ja sokeripöhnää kehoonsa. Olen ottanut tavakseni aloittaa kesäloman pirtin kuitupaastolla, sillä siellä hyvän olon saavuttaminen on niin helppoa. Jos lomalla on tarkoitus levätä ja palautua, niin aivan hullua on vetää grillimakkaraa ja makeita juomia koko kesä ja voida entistä huonommin töihin palatessa. Havupirtin täysihoidossa ja maailman parhaassa porukassa on hyvä levätä ja puhdistaa kehoa ystävien keskellä. Paasto kantaa myös eteenpäin, ei huvita pilata saavutettua hyvä oloa, vaan joka kesä on jääkaapin sisältö vaihtunut terveellisemmäksi jotenkin automaattisesti. Hyvät kuidut ja maitohappobakteerit kun saa päivittäiseen ruokavalioon mukaan niin voi muutoin elää hyvinkin rennosti, herkutellakin ja nauttia elämästä.

Jokaisena vuotena mukaan on tullut uusia paastoajia ja harvempi ei koskaan palaa.

Tähän jää koukkuun.

Edelliset vuodet paastolla ovat olleet minulle kukin toistaan helpompia, kun keho alkaa oppia parempaan ja elämäntavat muuttuvat. Jokainen paasto on ollut minulle erilainen kehon reagoinnin näkökulmasta. On ollut vuosia, jolloin olen kokenut huonovointisuutta, kipuja ja väsymystä, päänsärkyä. Ensimmäisen viikkoni jälkeen ulkonäköni oli täysin eri, kasvoilleni ja dekolteen alueelle kertynyt turvotus oli poissa eikä ole koskaan palannut. Ihmeellistä. Posket ei enää näy takaapäin. (Kuva on nähtävissä aiemmissa teksteissä).

Niille, jotka ajattelevat paaston tarkoittavan automaattisesti viikon kestävää nälkää, niin sitä tämä ei ole. Syötävää ja juotavaa on niin paljon, että se riittää hyvin kylläisyyden tunteeseen. Kuitupaasto tarkoittaa erilaisten runsaiden juotavien lisäksi puuroja, marjoja, hapatettuja kasviksia, kasvissosekeittoja ja ruisleipää, iltapalaksi ihanaa kefiiriä kennohunaja-nokareella. Kaikki mitä syödään on superhyvää.
En voi puhua kuin omasta puolestani, mutta kahteen vuoteen en ole kärsinyt lapsuudesta asti vaivanneista nivelkivuista, ihottumat ovat pysyneet kurissa ja vatsa kestää syödä ”mitä vaan”. Hyvä olo vatsassa edistää myös hyvää oloa mielessä. Pirtin ilmapiiri vie joka kerta sellaiseen rentouden euforiaan, mitä on vaikea selittää, se täytyy kokea.


Aamun hengitysharjoitus

Tänä vuonna minulla ei vatsan tyhjenemisen lisäksi ollut muuta normaalista poikkeavaa kuin valtava virtapiikki. Haastoin jopa talon kovakuntoisen emännän Annin kanssani ylämäkijuoksuun aamujumpan jälkeen. 9-vuotiaan Johanneksen kanssa pelattiin jalkapalloa viikon kuumimpina päivinä hikeen asti. En nukahtanut kertaakaan luennolle enkä kaivannut päiväunia. Kertakaikkiaan loistava viikkoa upeassa seurassa.

Punnitsin itseni mielenkiinnosta maanantaiaamuna ennen paaston alkua ja keskiviikkoaamuna painoa (nestettä) oli hävinnyt 2 kg. Se kertokoon paaston tehosta vaikkei tämä mikään laihdutuskuuri olekaan. Ekstrahaaste tänä vuonna oli superhelle, keskiviikkona Havupirtin ulkomittari näytti +33 astetta. Hyvin me siitäkin selvittiin ja vaikka Liekuneenkin vesi oli +28, kyllä siellä useat päivittäiset käynnit vilvoittivat.

Anni ja Jussi


Kiitos Jussi ja Anni että teette ja olette 💖. 

Seuraava kerta on jo varattu.
Kuvat ja teksti: Mirka Kuitunen

***

Ravinto olkoon lääkkeemme ja lääkkeemme olkoon ravintomme (Hippokrates)

***

Havupirtti - hyvinvointiviikkojen ajankohdat ja varaukset:

www.havupirtti.fi

Metsis-juoma

https://www.havupirtti.fi/metsis-hyvinvointijuoma


 


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suolisto on juuremme

Suomalaisen naisen luonto Airi Rekilän hyvinvointiviikon konsepti Hirvensalmella on kokonaisvaltainen. Kuitupaaston myötä puhdistuu keho sisäisesti, savusaunan ja Liekuneen aaltojen kautta ulkoisesti ja Airin pirtin lämpimässä yhteisöllisessä syleilyssä mieli tyyntyy. Joukko uusia ja kanta-asiakkaita kirjoitti pyynnöstäni blogitekstiäni varten omia kokemuksiaan viikosta. Jos haluat katsoa viikon paastosta tarkempia tietoja, kurkkaa blogin 2017 päiväkohtaiset kirjoitukset. Konsepti koko ajan kehittyy tutkimustiedon myötä, mutta perusmalli paastolle on edelleen sama. Uusi Metsiss-juoma yhdistää maitohappobakteerijuoman ja keppisopan antaen nauttijalleen molempien hyödyt samassa pikarissa. Suolisto on juuremme ja ruokamme on lääkkeemme. Meidän pitää vain palata moneen sellaiseen tietoon, joka meillä on jo ollut. Yksin se on usein vaikeaa, me olemme keksineet tästä yhteisöstä tukiverkoston, jonka avulla terveellinen elämä voi hektisessä, modernissa ja yltäkylläisyyttä tarjoavassa

Airin hyvinvointipirtissä, päivä 3

Kolmas aamu aukesi keveänä ja maitohappobakteerijuoma maistui jo ihan normaalille. Kaksi kiloa on tippunut, nesteitä vain, mutta olo on jo nyt lupaus todella hyvästä. Eilinen ohrapuuro vähän pelotti, mutta rohkeana läksin päivään numero 3. Aamiaisnesteet olivat siis: Maitohappobakteerijuoma lähdevettä happijuoma Perga-nappulat (vähintään puoli tuntia happijuoman jälkeen) kuravesi (sis. rikkiä) Sirpa veti meille aamujumpan alun ihanassa kevyessä aamukasteessa ruohikolla. Täräyttelimme kantapäitä maahan ja paukutimme kyynervarsilla kylkiämme laulaen kaksi kertaa "Asiakkalan puiset rattaat" ja siirryimme pirttiin. Pirtissä hieroimme ja jumppasimme vielä kasvot, tukistelimme itseämme 7. chakran mukaan ja lopuksi hieroimme pareittain hartiat ja siirsimme universumin hyvää energiaa toistemme kautta. Ihana tunnelma ennen aamupuuroa. Joka oli ihanaa kaurapuuroa mustaherukan, mansikoiden ja punaviinimarjojen kera! Airin luennon lomassa nautittiin samat tutut juom